Probiotyki – UWAGA – też mają skutki uboczne

Probiotyki – UWAGA – też mają skutki uboczne

Probiotyki zwane również czynnościową żywnością to podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez immunomodulację oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej.

Mogą być przyjmowane jako suplementy lub spożywane w sposób naturalny przez fermentowane produkty, takie jak jogurt, kefir, kiszona kapusta, kimchi i kombucha (1, 2, 3, 4).

Korzyści zdrowotne suplementów probiotycznych i żywności fermentowanej zostały dobrze udokumentowane. Probiotyki obniżają ryzyko zakażeń, poprawiają trawienie, a nawet zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych chorób przewlekłych (5, 6, 7, 8).

Chociaż istnieje wiele korzyści zdrowotnych związanych z przyjmowaniem probiotyków, mogą również wystąpić działania niepożądane. Większość z nich jest jednak niegroźna i dotyka zaledwie niewielkiego odsetka populacji. Należy pamiętać, że niektóre osoby z poważnymi chorobami lub upośledzonym układam odpornościowym mogą doświadczać bardziej skomplikowanych powikłań.

Składniki probiotyków, a niepożądane reakcje

Osoby z alergią lub nietolerancją powinny uważnie czytać etykiety suplementów probiotycznych, ponieważ mogą one zawierać składniki, na które mogą silnie reagować, np. niektóre suplementy zawierają alergeny, takie jak nabiał, jaja lub soja. Składników tych powinien unikać każdy, kto jest uczulony, ponieważ może wywołać reakcję alergiczną. Przeczytaj uważnie etykiety, aby uniknąć tych składników (32).

Podobnie, probiotyki oparte na drożdżach nie powinny być przyjmowane przez osoby cierpiące na alergie drożdżakowe. Zamiast tego należy zastosować probiotyk bakteryjny (33).

Cukier mleczny lub laktoza są również stosowane w wielu suplementach probiotycznych (34).

Podczas, gdy badania sugerują, że większość osób z nietolerancją laktozy może tolerować do 400 mg laktozy w lekach lub suplementach, zdarzały się doniesienia o niepożądanych działaniach probiotyków (35, 36, 37).

Ponieważ niewielka liczba osób z nietolerancją laktozy może doświadczać nieprzyjemnych gazów i wzdęć po spożyciu probiotyków zawierających laktozę, mogą wybrać produkty bez laktozy.

Oprócz probiotyków, niektóre suplementy zawierają również prebiotyki. Są to włókna roślinne, których ludzie nie trawią, ale bakterie mogą je spożywać. Najczęstsze typy to laktuloza, inulina i różne oligosacharydy (38). Gdy suplement zawiera zarówno mikroorganizmy probiotyczne, jak i włókna prebiotyczne, nazywa się go synbiotykiem (39). Niektórzy ludzie odczuwają gazy i wzdęcia podczas spożywania synbiotyków. (40).

Probiotyki, a zaburzenia układu trawiennego

Podczas, gdy większość ludzi nie odczuwa właściwie żadnych skutków ubocznych, najczęściej zgłaszaną reakcją na oparte na bakteriach suplementy probiotyczne jest chwilowy wzrost ilości gazów i wzdęć (9). Osoby przyjmujące probiotyki na bazie drożdży mogą odczuwać zaparcia i zwiększone pragnienie (10). Nie wiadomo dokładnie, dlaczego u niektórych osób występują te działania niepożądane, ale zwykle ustępują one po kilku tygodniach regularnego stosowania (9).

Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia działań niepożądanych, należy zacząć od małej dawki probiotyków i powoli zwiększać do pełnej dawki w ciągu kilku tygodni. To może pomóc twojemu ciału w powolnej adaptacji. Jeśli gazy, wzdęcia lub inne działania niepożądane utrzymują się dłużej niż kilka tygodni, należy przerwać przyjmowanie probiotyku i skonsultować się z lekarzem.

Szczepy bakterii  probiotycznych, a poziom histaminy

Niektóre szczepy bakteryjne stosowane w suplementach probiotycznych mogą wytwarzać histaminę w przewodzie pokarmowym u ludzi (19, 20, 21).

Histamina jest cząsteczką wytwarzaną zwykle przez układ odpornościowy, gdy wykryje on zagrożenie. Kiedy poziom histaminy wzrasta, naczynia krwionośne rozszerzają się, aby przynieść więcej krwi do dotkniętego obszaru. Naczynia stają się również bardziej przepuszczalne, dzięki czemu komórki odpornościowe mogą łatwo dostać się do odpowiedniej tkanki w celu zwalczania wszelkich patogenów (22). Ten proces powoduje zaczerwienienie i obrzęk w dotkniętym obszarze, a także może wywoływać objawy alergii, takie jak swędzenie, łzawienie oczu, katar lub problemy z oddychaniem.

Zwykle histamina wytwarzana w przewodzie pokarmowym jest naturalnie rozkładana przez enzym zwany oksydazą diaminową (DAO). Enzym ten hamuje wzrost poziomu histaminy, redukując objawy (23). Jednak niektóre osoby z nietolerancją histaminy mają problemy z prawidłowym rozkładem histaminy w swoich ciałach, ponieważ nie produkują wystarczającej ilości DAO (24, 25, 26).

Nadmiar histaminy jest następnie absorbowany przez wyściółkę przewodu pokarmowego i przekazywane dalej do krwiobiegu, powodując objawy podobne do reakcji alergicznej (27). Osoby z nietolerancją histaminy powinny unikać pokarmów zawierających nadmiar histaminy (28).

Niektóre probiotyczne szczepy wytwarzające histaminę obejmują Lactobacillus buchneri, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus hilgardii i Streptococcus thermophilus (29, 30, 31). Warto ich unikać, jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy.

Aminy w żywności probiotycznej , a bóle głowy

Niektóre pokarmy bogate w probiotyki, takie jak jogurt, kapusta kiszona i kimchi, zawierają biogenne aminy (11, 12). Aminy biogenne to substancje, które powstają, gdy żywność zawierająca białko dojrzewa lub jest fermentowana przez bakterie (13).

Najczęściej spotykane aminy w żywności bogatej w probiotyki obejmują histaminę, tyraminę, tryptaminę i fenyloetyloaminę (14). Aminy mogą pobudzać ośrodkowy układ nerwowy, zwiększać lub zmniejszać przepływ krwi i mogą wywoływać bóle głowy u osób wrażliwych na tę substancję (15, 16).

Jedno z badań wykazało, że diety o niskiej zawartości histaminy zmniejszyły ból głowy u 75% uczestników. Jednak przegląd 10 kontrolowanych badań nie wykazał istotnego wpływu amin dietetycznych na bóle głowy (17,18). Konieczne są dalsze badania, aby określić, czy aminy mogą być bezpośrednimi wyzwalaczami bólów głowy lub migreny u niektórych, bardziej wrażliwych osób.

Prowadzenie dziennika żywności, w tym zapisywanie wszelkich objawów bólu głowy, które mogą wystąpić, może pomóc w wyjaśnieniu, czy fermentowana żywność stanowi problem konkretnie w Twoim przypadku.

Jeśli żywność bogata w probiotyki wywoła niepożądane objawy, lepszym rozwiązaniem może być suplement probiotyczny.

Probiotyki, a ryzyko infekcji

Probiotyki są bezpieczne dla zdecydowanej większości populacji, ale zdarzają się wyjątki. W rzadkich przypadkach bakterie lub drożdże znajdujące się w probiotykach mogą przedostać się do krwiobiegu i wywołać infekcje u osób podatnych na tego typu zakażenia (41, 42, 43, 44).

Osoby najbardziej zagrożone zakażeniem z powodu probiotyków to: osoby z upośledzonym układem  immunologicznym, długotrwale hospitalizowane, z założonymi cewnikami żylnymi lub poddanymi niedawnym zabiegom chirurgicznym (45, 46, 47).

Mimo zagrożenia ryzyko rozwoju infekcji jest bardzo niskie i nie odnotowano poważnych zakażeń w badaniach klinicznych ogólnej populacji.

Szacuje się, że tylko u około 1/1000000 osób, które przyjmują probiotyki zawierające bakterie Lactobacillus sp., rozwinie się infekcja. Ryzyko jest nawet mniejsze dla probiotyków na bazie drożdży, przy czym tylko 1/5600000  użytkowników zostaje zainfekowany (48, 49).

Kiedy pojawiają się infekcje, zazwyczaj dobrze reagują na tradycyjne antybiotyki lub leki przeciwgrzybicze. Jednak w rzadkich przypadkach doszło do śmierci (48, 50).

Badania sugerują również, że osoby z ciężkim ostrym zapaleniem trzustki nie powinny przyjmować probiotyków, ponieważ może to zwiększać ryzyko zgonu (51).

Bibliografia:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24695895

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28222814

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24456350

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10914673

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22529959

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21559046

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21696306

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22676797

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20208051

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17595302

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224414001599

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23265537

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27570519

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27375596

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27699780

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19017420

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10779289

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14533654

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28959180

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22919677

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22201793

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26242570

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22946464

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490952

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28624934

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23579881

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16782524

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24286351

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21378060

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23265537

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16348016

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22957765

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19663138

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694601000991

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18657134

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9024461

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9413813

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26431716

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25922396

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12088511