Azotany i azotyny..z bekonem w tle

Azotany i azotyny..z bekonem w tle

W świecie dietetyków występuje wiele nieporozumień dotyczących azotanów i azotynów ( ponieważ są badania wskazujące na poprawę wydolności fizycznej szczególnie podczas ćwiczeń wytrzymałościowych o wysokiej intensywności przy zwiększonej podaży azotanów w diecie)..

Są to związki występujące naturalnie w niektórych środkach spożywczych (takich jak warzywa), ale również dodawane do przetworzonej żywności (np. wędlin) jako środek konserwujący.

Szczawiany, drożdżaki i dysfunkcje mitochondrialne

Szczawiany, drożdżaki i dysfunkcje mitochondrialne

Czym są szczawiany?

Szczawiany i kwasy szczawiowe to kwasy organiczne wytwarzane z metabolizmu żywności, które można zmierzyć m.in w teście kwasów organicznych (OAT). Odgrywają one rolę w dysfunkcji mitochondriów, niedoborach minerałów i dysbiozie jelit, ale mogą także pochodzić z żywności, drożdży lub zakażeń grzybiczych, a także metabolizmu komórkowego.

Mikrobiota

Mikrobiota

Jelita stanowią największą powierzchnię naszego ciała, która ma kontakt ze środowiskiem zewnętrznym. Codziennie nasze 400-600 m2 ciała dotyka szereg substancji odżywczych pochodzenia zewnętrznego, oraz różnego rodzaju bakteriami, wirusami, drożdżakami i innymi stworzeniami. Dodatkowo 70%-90% tkanki limfoidalnej GALT (gut-associated lymphoid