Szczawiany, drożdżaki i dysfunkcje mitochondrialne

Szczawiany, drożdżaki i dysfunkcje mitochondrialne

Czym są szczawiany?

Szczawiany i kwasy szczawiowe to kwasy organiczne wytwarzane z metabolizmu żywności, które można zmierzyć m.in w teście kwasów organicznych (OAT). Odgrywają one rolę w dysfunkcji mitochondriów, niedoborach minerałów i dysbiozie jelit, ale mogą także pochodzić z żywności, drożdży lub zakażeń grzybiczych, a także metabolizmu komórkowego.

Mikrobiota

Mikrobiota

Jelita stanowią największą powierzchnię naszego ciała, która ma kontakt ze środowiskiem zewnętrznym. Codziennie nasze 400-600 m2 ciała dotyka szereg substancji odżywczych pochodzenia zewnętrznego, oraz różnego rodzaju bakteriami, wirusami, drożdżakami i innymi stworzeniami. Dodatkowo 70%-90% tkanki limfoidalnej GALT (gut-associated lymphoid

Probiotyki – UWAGA – też mają skutki uboczne

Probiotyki – UWAGA – też mają skutki uboczne

Probiotyki zwane również czynnościową żywnością to podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez immunomodulację oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej.

Mogą być przyjmowane jako suplementy lub spożywane w sposób naturalny

Dieta przeciwzapalna

Dieta przeciwzapalna

Dieta przeciwzapalna musi stanowić podstawę każdego planu leczenia w przewlekłej chorobie, a wszystkie choroby związane są z pewnym stopniem stanu zapalnego.

Stan zapalny występuje, gdy system odpornościowy jest aktywowany przez pewnego rodzaju „zapalnik” , często zakażenie (wirusy, bakterie, drożdże,